خنک کننده هاي Cooler Master Hyper Z600


 

نويسنده: بابک ولي زاده




 
خنک کننده هاي Cooler Master جزء مواردي هستند که هميشه حرفي براي گفتن داشته و کارايي خوب آن ها باعث شده تا هر خريداري محصولات اين شرکت را در فهرست خريد خود قرار دهد. Cooler Master براي هر نوع بودجه اي يک مدل فن در نظر گرفته و در اين مقاله قصد داريم Hyper Z600 که جزء مدل هاي نسبتاً گران قيمت به شمار مي آيد را بررسي کنيم.

بررسي محصول
 

Z600 شبيه يک X بزرگ است که از 46 صفحه آلومينيومي تشکيل شده است. يک صفحه مسي کاملاً صيقلي با سطح پردازنده در تماس بوده و گرما توسط شش لوله انتقال حرارت U شکل با قطر شش ميلي متر که به بخش هاي مختلف صفحه هاي آلومينيومي راه پيدا کرده اند، به اين صفحات منتقل مي شود. صفحه هاي آلومينيومي که در پايين خنک کننده قرار دارند، کوچک تر از بقيه طراحي شده اند تا خنک کننده با قطعات روي مادربورد، مانند خنک کننده چيپ ست يا حافظه هاي بلند تداخل نداشته باشد. اين خنک کننده با ابعادي برابر 160×127/28× 127/28 ميلي متر و وزني حدود 1045 گرم در زمره خنک کننده هاي بزرگ و سنگين قرار دارد.
با کمي دقت متوجه مي شويد که در اين خنک کننده هيچ نوع فني وجود ندارد و مي توان Z600 را در دسته خنک کننده هاي Passive( غيرفعال) قرار داد. با اين حال چهار شيار روي بدنه خنک کننده در نظر گرفته شده تا در صورت نياز بتوان دو فن دوازده سانتي متري را روي آن نصب کرد. متأسفانه همراه اين خنک کننده فن ارائه نمي شود و فن مورد نياز را بايد جداگانه خريداري کرد. در ادامه خواهيم ديد که آيا خنک کننده بدون فن مي تواند پردازنده پيشرفته ما را به خوبي خنک کند يا خير؟
شايد بتوان گفت مهم ترين ويژگي Z600، سازگاري با انواع سوکت هاي پردازنده( شامل سوکت هاي Intel و AMD) موجود، از جمله سوکت هاي LGA1366 پردازنده هاي Core i7 است. در جعبه خنک کننده، مجموعه اي از پايه هاي مختلف براي سوکت هاي مختلف، پيچ، مهره، واشر، پايه هاي نصب فن و حتي خمير سيليکون در نظر گرفته شده است. خوشبختانه يک صفحه فلزي نيز براي نصب در پشت مادربورد در اين مجموعه وجود دارد که تا حدودي تأثير وزن زياد خنک کننده که ممکن است باعث خم شدن روي مادربورد شود را خنثي مي کند. نصب خنک کننده روي سوکت هاي Intel به دليل بستن پيچ و مهره هاي زياد کمي زمان بر است. با اين حال، خنک کننده به خوبي روي مادربورد نصب شده و کاملاً محکم خواهد بود.

آزمايش
 

براي انجام تست، Z600 را روي يک مادربورد Gigabyte EX58-UD5 که يک پردازنده Core i7 920( با فرکانس کاري استاندارد) روي آن نصب شده بود، بستيم. حافظه سيستم ما Corsair Dominator DDR3 1866 و کارت گرافيکي نيز Mushkin GTX260 است. Z600 را در دو حالت، يک بار بدون فن و بار ديگر با قرار دادن يک فن دوازده سانتي متري در کنار آن، به طوري که هوا را به داخل خنک کننده بدمد، آزمايش کرديم. از برنامه Super Pi براي تحت فشار قرار دادن پردازنده استفاده کرده و با استفاده از برنامه Easy Tune 6 که همراه مادربورد براي نمايش وضعيت سيستم و دماي پردازنده ارائه مي شود، دما را ثبت کرديم.
با روشن شدن سيستم و پس از کمتر از پنج دقيقه، پره هاي آلومينيومي فن کاملاً گرم شدند. به مدت ده دقيقه هيچ برنامه اي را اجرا نکرديم. پس از اين مدت، دما در برنامه Easy Tune 6 حدود 55 درجه سانتي گراد بود. سپس برنامه Super Pi را در حالت محاسبه هشت ميليون رقم اعشار اجرا کرديم. در اين حالت دما حدود 66 درجه سانتي گراد در نوسان بود.

در پايان اين تست، کامپيوتر را خاموش کرديم تا پردازنده و خنک کننده کاملاً خنک شوند. پس از نيم ساعت، يک فن دوازده سانتي متري با سرعت چرخش 1200 دور در دقيقه در کنار Z600 قرار داديم و دوباره تست مشابهي را انجام داديم. اين بار دماي پردازنده در زمان بيکاري، با اختلافي 21 درجه اي به 34 درجه سانتي گراد رسيد.
با اجراي تست هشت ميليون برنامه Super Pi، حداکثر دماي پردازنده که توسط Easy Tune 6 ثبت شد، 41 درجه سانتي گراد بود که نشان از تأثير بالاي گردش هوا در کارايي Z600 دارد.

نتيجه گيري
 

مطمئناً ويژگي هاي مثبت زيادي در اين خنک کننده وجود دارد. تعداد زياد صفحه هاي آلومينيومي، لوله هاي انتقال حرارت و پشتيباني از تمام سوکت هاي موجود، مي تواند Z600 را به يک خنک کننده حرفه اي تبديل کند.
اما اين که بخواهيم اين خنک کننده را بدون فن روي پردازنده نصب کنيم، پيش از آن که لطفي در حق پردازنده باشد، يک شکنجه و عذاب براي آن خواهد بود. پس در فهرست خريد خود در کنار نام Z600، نام حداقل يک فن دوازده سانتي متري با کيفيت را نيز اضافه کنيد.( کارايي اين خنک کننده با فن 90 از 100 و بدون فن 70 از 100 است).
مزايا: پشتيباني از تمام سوکت ها حتي LGA1366، کوچک بودن صفحات آلومينيومي در پايين خنک کننده، وجود شش لوله انتقال حرارت
معايب: وزن نسبتاً زياد، عدم وجود فن درون جعبه( بدون فن نصب نکنيد!)
منبع:عصر شبکه، شماره 90.